Wed. Sep 27th, 2023

A Paradicsom-programnak nulla hatása volt, az import tovább nőtt

A paradicsomtermesztőket támogató programnak ,,nulla hatása volt”, és sok helyen ,,masszív csalások” történtek – jelentette ki pénteken a mezőgazdasági miniszter.

Adrian Oros azt mondta, az úgynevezett Paradicsom-program keretében a négy év alatt összesen csaknem 200 millió euró támogatást osztottak ki a termesztőknek, a kezdeményezés azonban nem érte el a kívánt hatást, a négy esztendő alatt ugyanis folyamatosan nőtt az import.

Ezért a programot ebben a formában megszüntették, és indítottak egy újabbat, amelynek keretében a paradicsom mellett más zöldségek védett területen való termesztésére is igényelhető a csekély összegű (de minimis) támogatás. Erre a programra 150 millió lejt fordítanak idén.

A tárcavezető szerint ugyanakkor nagyon sok helyen “masszív csalások” is történtek a Paradicsom-program keretében. ,,Egyetlen megyében végzett egyetlen ellenőrzés során 417 fiktív igénylési dossziéra bukkantak” – fogalmazott.

Adrian Oros pénteken Arad megyébe látogatott, ahol a kormány következő négy évre szóló mezőgazdasági programjait ismertette a gazdák képviselőivel.