Tue. Jul 16th, 2024

A munkanélküli segély összegének növeléséről döntöttek, tisztáznák a varsolci tó körüli területek tulajdonjogát

Elkezdődött az őszi ülésszak, a parlament elsősorban szervezési kérdéseket oldott meg, megválasztotta az új házbizottságot, hogy működőképes legyen a parlament, a szakbizottságok összetételét illető változtatásokat, mert nagyrészt minden politikai csoportnak voltak módosító javaslatai.

Az RMDSZ is megfogalmazta prioritásait az őszi ülésszakot illetően, többek között az oktatási, tanügyi, a kisebbségi törvény prioritásait, és az igazságszolgáltatás átszervezését szabályozó törvényt, valamint azokat az intézkedéseket, amelyek az energiaválság enyhítését célozzák meg. Lényeges, hogy parlamenti szinten megalakult egy bizottság, ami az igazságügyi törvényeket értékeli, elemzi, és elkészíti a jelentést – ismertette Seres Dénes parlamenti képviselő.

Már az első héten a képviselőház megszavazta azt az RMDSZ kezdeményezést, ami megcélozza a munkanélküli segély összegének növelését, ennek értelmében 131 lejjel növekszik a támogatás összege azon személyek számára, akik e segélyre jogosultak. Figyelembe véve az inflációt, az árak növekedését, nagy szükség van erre, mert az embereknek egyfajta biztonságot kell teremteni. Fontosnak tartom annak a törvénynek a kivitelezését, amit a tavaszi ülésszakban fogalmaztam meg, és letettem a parlament asztalára. Egy utólagos törvény értelmében három község, Kraszna, Magyarkecel és Varsolc tulajdonosai elveszítették a tulajdonjogukat, ezért a varsolci tó körül lévő területek tisztázása, szabályozása szükséges. Ez irányban fogalmaztam meg egy törvénytervezetet, ami alapján megoldódhat a tulajdonosok jogfosztása” – nyilatkozta a képviselő.