Thu. Apr 18th, 2024

A mozgásképtelen személyek házhoz kérhetik a COVID-19 elleni védőoltást

A mozgáskorlátozott, ágyhoz kötött, valamint a dializált személyek kérhetik, hogy otthonukban kaphassák meg a védőoltást. Ehhez nem kell feltétlenül előzetesen időpontot kérniük az online platformon – áll a kormány oltással foglalkozó országos bizottságának közleményében.

A mozgásképtelenek, a gondozójuk és a velük egy háztartásban élő családtagjaik listáját a helyi önkormányzatokhoz tartozó szociális osztályok, valamint a háziorvosok összesítik, majd elküldik a kérvényezők listáját az oltáskoordinációval foglalkozó megyei bizottságokhoz. A megyei bizottságok döntenek majd az oltás menetéről, illetve a vakcinát beadásához szükséges egészségügyi személyzetről.

A közlemény szerint az oltást a fix oltóközpontoktól kihelyezett mobil csapatok vagy a mentőszolgálathoz tartozó személyzet végzi el. A közlemény azt is leszögezi, hogy a dializált személyek esetében a dialízis-központoknak kell segíteni abban, hogy azok megfelelő időben megkaphassák a védőoltást, ugyanis a vakcinát közvetlenül a kezelés előtt, vagy rögtön utána kell beadni. Lehetőleg ezeknek a központoknak kell programálni ezeket a betegeket a vakcinára.

Amennyiben nem sikerül az időpontkérés az online platformon, a dialízis-központ közvetlenül egyeztet majd az oltóközponttal, és közli majd a beoltásra váró személyek listáját 48 órával az oltás előtt. Ebben az esetben programálás nélkül oltják be, és egyenesen bevezetik őket az elektronikus oltási nyilvántartásba (RENV).

korona.rmdsz.ro