Fri. May 20th, 2022

A Meszes-hegységben épül az ország leghosszabb közúti alagútja

A közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) kiírt versenytárgyalására péntekig 12 vállalkozás nyújtotta be ajánlatát az észak-erdélyi autópálya Szilágynagyfalu és Vaskapu között lévő 41 kilométer hosszú szilágysági szakasz megtervezésére és kivitelezésére. Ez a rész a Meszes-hegység alatti alagutat is tartalmazza, mely közel 3 km hosszú lesz. A hazai jelentkezők mellett külföldi: spanyolországi, görögországi, olaszországi, kínai, törökországi érdeklődők is vannak.

Ami az észak-erdélyi autópálya szilágysági szakaszát illeti, tavaly aláírták Magyarzsombor és Vaskapu, Szilágynagyfalu és Berettyószéplak, valamint Magyarnádas–Nádasszentmihály–Magyarzsombor közötti részek tervezési és kivitelezési szerződését.

– Hétfőig a földek kimérését, feltérképezését kell megvalósítsuk – mondta Bernát István Szilágybagos polgármestere -, ugyanis az autópálya mellettünk is elhalad.

A Szilágyságot érintő sztráda a Zilah közelében lévő terelőút közelében épül, hogy ez kivitelezhető legyen az önkormányzat jóváhagyott egy határozattervezetet, mely szerint a tulajdonukban lévő erdőrészből 6528 négyzetméter területet kivonnak az erdészeti alapból, és átadják az államnak, hogy a beruházás megtörténhessen. A tervezet szerint Szilágynagyfaluból és Krasznáról lesz feljárat az autópályára.

K.M.