Mon. Oct 2nd, 2023

A Máramaros megyei Szamosardón tartották meg a XIX. Szilágyság-kutatás napját

A Máramaros megyei Szamosardó településen, a Szilágyság peremén szervezték meg a hétvégén a XIX. Szilágyság-kutatás napját, amelynek központi témája a szilágysági népdal, néptánc és a hagyományőrzés volt. Neves előadók, kutatók, tanárok tartottak színvonalas előadást a jelenlévőknek, majd a rendezvény a Petri Mór-díjak átadásával zárult.

Szombaton a helyi kultúrotthon zsúfolásig megtelt népdalt, néptáncot kedvelő érdeklődőkkel. A rendezvényt Pocsveiler István-Levente helyi lelkész rövid igehirdetéssel nyitotta meg, hálát adott azokért a személyekért, hősökért, akik megalapozták a magyar identitást, átadták a nemzeti kincseket, amelyekre büszkék lehetünk. Sülelmed város RMDSZ-elnöke, Vicsai János egykori iskolaigazgató megköszönte a szervezőknek, az EME vezetőségének, hogy a megye legmagyarabb települése adhatott otthont a rendezvénynek.

Seres Dénes képviselő a szilágyságiak jókívánságait közvetítette, kiemelve, a hagyományokat a múltból át kell örökíteni a jelenbe, és át kell adni az utókornak. „Az a feladatunk, hogy ezt átmentsük, hiszen apáink, anyáink hozták, megtartották, átadták nekünk, ezért kötelességünk továbbítani a fiatalságnak.” A szilágysági ifjak már átvették a táncot, a népviseletet, viszont a népdalok terén még vannak hiányosságok, amit pótolni kell.

A tudományos ülésszakról részletesen a https://maszol.ro/kultura/A-Maramaros-megyei-Szamosardon-tartottak-meg-a-XIX-Szilagysag-kutatas-napjat honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.