Mon. Jul 22nd, 2024

A magyar részvétel becslése

A magyar nemzetiségű lakosság választási részvételének becslése a Központi Választási Iroda (BEC) által a SIMPV monitorizáló rendszer által rögzített valós idejű, közigazgatási egység szintre összevont adatain alapszik. Azt feltételezzük, hogy az egyes településeken belül a magyarok részvétele megegyezik a románok részvételével.

• Összehasonlításképpen az elemzés tartalmazza a 2009-es és a 2014-es európai parlamenti választások megyei szinten becsült részvételei adatait, illetve a 2016-os parlamenti választások településszinten (SIMPV) becsült részvételi adatait.

• Négy időpontban (10, 13, 16, 19 óra) tesszük közzé az országos részvételt és a magyar részvétel becslését, illetve a két adat közötti abszolút és relatív különbséget. Amennyiben a különbség pozitív előjelű, akkor a magyarok részvétele magasabbnak valószínűsíthető, ha negatív, akkor a magyarok részvétele nagy valószínűséggel elmarad az országos átlagtól.

• A becslés hipotetikus számításokon alapszik, így csupán egy modell, amelynek az előrejelző képessége korlátozott! Csupán hozzávetőleges rálátást biztosít a magyar részvételre, annak napközbeni alakulására.

A BEC 13 órás jelentése alapján az országos részvétel 20,2 százalék (külfölddel együtt), ami jelentősen magasabb mint a korábbi EP-választásokon, illetve a 2016-os parlamenti választáson.

• Becsléseink szerint a magyar részvétel elmarad az országos részvételtől, 19 százalékra becsülhető.

• A magyar részvétel lemaradása nagyobb, mint a korábbi EP-választásokon és mint az utóbbi parlamenti megmérettetésen.

• Az erdélyi, magyarok által jelentős arányban lakott megyék közül Kolozsban kiemelkedő a részvétel, jelentősebb lemaradás Szatmár és Kovászna megyékben tapasztalható.