Sun. Dec 3rd, 2023

A Magyar Kultúra Napja Sarmaságon

„…ahol felcsendül a Himnusz, ott él még és jelen van a magyar kultúra.”

(Dáné Tibor Kálmán)

 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Ez a jeles nap minden évben alkalmat ad számunkra, hogy megálljunk néhány óra, perc erejéig, és megemlékezzünk elődeinkről, hagyományainkról és nem utolsó sorban azért, hogy tanúbizonyságot tegyünk nemzeti öntudatunkról.

Január 24-én ünnepi istentiszteletre került sor a Sarmasági Bányatelepi Református templomban, ahol Isten dicsőítésé mellett a magyar kultúrát is köszöntötték.

Az istentiszteletet követően Horváth József történelemtanár vette át a szót elmondva ünnepi beszédét. „Himnuszunk által nemzeti történelmünk viharos évszázadai élednek fel, de feléled a nép által megőrzött, átörökített, tudatunkban folytonosan jelenlévő és belőle építkező kultúra is, ringató, virágénekekkel együtt!” – mondta a tanár úr.

Évezredes kultúránk nem veszhet feledésbe, és addig, amíg megőrizzük nemzeti öntudatunkat, ez nem következik be. Anyanyelvünk, hagyományaink, szokásaink és történelmünk segítségével életben tarthatjuk mindazt, amely magyarrá tesz minket!

Horváth tanár úr beszédét szavalatok követték, Erdei Kristóf, Kocsis-Feri Benjámin és Lucza Tamás egy-egy vers elmondásával emelték az összejövetel színvonalát. A szavalatokat Bai Ágota és Csóka Laura zenés összeállítása követte, éneküket a SzómiSzó együttes kísérte.

Az eseményt a SzómiSzó koncertje zárta. Neves költőink, úgy mint: Juhász Gyula, Kányádi Sándor, Szabó T. Anna és Serfőző Simon verseinek zenés feldolgozásait hallhattuk. A nemrégiben alakult együttesnek megjelent első hanglemeze, amelyen viszonthallhatók a feldolgozott művek.

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” Széchenyi István

Székely Anetta