Mon. Jul 15th, 2024

A közintézmények és a hatóságok kötelesek biztosítani a bankkártyás fizetés lehetőségét az ügyfeleknek

Klaus Iohannis államfő kihirdette csütörtökön a törvényt, amely előírja, hogy valamennyi közüzemi szolgáltató, közintézmény és hatóság köteles biztosítani az online bankkártyás fizetés lehetőségét az ügyfeleknek.

A jogszabály a korszerű fizetési módok bevezetéséről szóló 2002/193-as számú sürgősségi rendeletet módosítja.

Előírásai szerint az adókat, illetékeket, díjakat, járulékokat, kamatokat, bírságokat, késedelmi pótlékokat és más összegeket bevételező közüzemi szolgáltatók, közintézmények és hatóságok kötelesek biztosítani a bankkártyás fizetés lehetőségét az ügyfeleknek POS-terminálokon, illetve a kártyás fizetést lebonyolító alkalmazásokon keresztül.

A törvénymódosítás arra kötelezi a közüzemi szolgáltatókat, közintézményeket és hatóságokat, hogy a hatályba lépésétől számított hat hónapon belül nyújtsanak hozzáférést az ügyfeleiknek az elektronikus fizetési rendszerhez. A kötelezettség alól mentesülnek azok a szolgáltatók, intézmények és hatóságok, amelyeknek nincs mobilhálózati lefedettségük.

A jogszabály szerint az 50.000 eurónál nagyobb éves forgalmú kereskedelmi társaságok és szolgáltató cégek is kötelesek biztosítani a bankkártyás fizetés lehetőségét az ügyfeleknek POS-terminálokon és alkalmazásokon keresztül.

A törvény alkalmazásának szabályait a hatályba lépésétől számított 60 napon belül dolgozzák ki az illetékes kormányzati intézmények.