Sun. Apr 14th, 2024

A koronavírusos esetek száma meghaladta a kétezret Romániában, ezzel életbe lépett a negyedik forgatókönyv

Romániában a koronavírusos esetek száma meghaladta a kétezret, ezzel életbe lépett a negyedik forgatókönyv.

Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője hétfőn este közölte, hogy a nyilvántartásban levő koronavírusos esetek száma 2109, és ebből 593-at Suceava megyében regisztráltak. A koronavírus okozta COVID-19 betegség eddig 65 ember halálát okozta Romániában.

Emiatt életbe lépett a 6-os számú kormányrendelet, amely értelmében karantén alá vonják Suceavát, a megyeközpontot, annak nyolc környékbeli községét, és védelmi övezetet alakítanak ki a megye több más településén. A védelmi övezetet a karantén alatt lévő települések körül alakítják ki.

A karanténban levő területekre be- és kijárhat a gazdasági tevékenységhez, valamint a lakosság ellátásához szükséges árut szállító teherforgalom. Ugyanakkor bejárást biztosítanak a más településen lakó, de valamely karantén alá vont településen dolgozó személyek számára is.

A suceavai nemzetközi repülőtéren csak az állami tulajdonban lévő gépek, a teherszállító, postai, humanitárius, orvosi sürgősségi szolgálatot teljesítő, illetve a műszaki feladatokat ellátó gépek szállhatnak le és fel.

Az érintett településeket tilos más úton megközelíteni az európai, ország-, megyei vagy községi utakon kívül.

Hétfőn este a laboratóriumi eredmények alapján bebizonyosodott, hogy 13 (40 és 80 év közötti) személy, akik a napokban elhunytak a suceavai megyei sürgősségi kórház különböző részlegeinek pácienseként, koronavírussal fertőzött volt.

A páciensek március 22-e és 29-e között haltak meg, de csak március 30-án készültek el a COVID-19-re utaló pozitív teszteredmények.

agerpres.ro