Sun. Apr 14th, 2024

A kormányfő biztosította a polgármestereket, hogy érvényben maradnak az energiaárakat korlátozó és kompenzáló rendelkezések

A miniszterelnök hétfőn ígéretet tett a Romániai Városok Szövetsége és a Romániai Községek Szövetsége képviselőinek arra, hogy az idei télen érvényben maradnak az energiaárakat korlátozó és kompenzáló rendelkezések.

A kormány közleménye szerint Nicolae Ciucă a helyi önkormányzatok képviselőivel folytatott rendszeres konzultációk keretében találkozott a polgármesterekkel, hogy a kormány támogatásáról biztosítsa őket az előttük álló problémák megoldásához.

A találkozón a miniszterelnök elmondta, a kormánynak a helyi hatóságokkal közösen sikerült olyan hazai és az európai alapokból származó finanszírozási forrásokat találniuk, amelyek az elkövetkező években átalakítják a romániai helyi közösségeket és javítják az emberek életminőségét.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány a legutóbbi költségvetés-kiigazításkor több 2 milliárd lejjel növelte az óvodásokat és iskolásokat támogató programokra, a kórházak működtetésére és a központi fűtés biztosítására szánt pénzkeretet. Emellett a Helyi Fejlesztések Országos Programján keresztül folytatódnak a vidéki településeken elkezdett beruházások.

Nicolae Ciucă értékelte az önkormányzati vezetők érdeklődését az országos helyreállítási terven keresztük lehívható pénzösszegek iránt, és arról biztosította őket, hogy a kormány továbbra is támogatni fogja a közösségek egyenlő hozzáférését az európai és a hazai forrásokhoz az ország kiegyensúlyozott fejlődésének biztosításáért.

A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a közelgő télen érvényben maradnak az energiaárakat korlátozó és kompenzáló rendelkezések. Hozzátette, hogy a kormány keresi a megoldásokat a drágulások ellensúlyozására a jövő év márciusa utáni időszakra is.

A hétfői találkozón a kormányfő mellett részt vett Cseke Attila fejlesztési miniszter is.