Wed. Jul 24th, 2024

A kolozsvári repülőtér az első az országban, ahol átvilágításkor nem kell kivenni a táskából a folyadékokat, elektronikai eszközöket

A kolozsvári Avram Iancu nemzetközi repülőtér az első az országban, ahol az utasoknak átvilágításkor nem kell kivenniük a táskájukból és külön tálcára helyezniük a folyadékokat és elektronikai eszközöket. A könnyítés egy korszerű átvilágító berendezésnek köszönhető, amelyet európai viszonylatban is az első között vezet be a légi kikötő.

A repülőtér igazgatója, David Ciceo csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a CTX típusú berendezés nagyobb hatékonysággal szűri ki a robbanóanyagokat, felgyorsítja az ellenőrzést, lerövidíti a várakozási időt.

Ugyancsak e felszerelés üzembe helyezésének köszönhetően csütörtöktől mennyiségi korlátozás nélkül átvihető az ellenőrző kapukon a víz, üdítő, így nem kell a repülőtéren megvásárolni, ahol sokkal drágább – magyarázta Ciceo.

A korszerű biztonsági berendezést a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon keresztül vásárolták 42,4 millió lejért, ebből 28,2 millió lej vissza nem térítendő uniós támogatás, az összeg többi részét az állami költségvetésből biztosították.