Tue. Jul 16th, 2024

A háztartási fogyasztók az egyetemes szolgáltatásnak megfelelő árat fizetik a januárban elfogyasztott villamos energiáért

A lakosság az egyetemes szolgáltatási árat fizeti a januárban felhasznált villanyáramért, majd utólag a szolgáltató kiigazítja a számlát, nyilatkozták szerdán az AGERPRES hírügynökségnek az energetikai ágazathoz közel álló források.

Ez azért van így, mert az országos energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) 2021/5-ös számú rendelete, amely kimondja, hogy az energiát az adott térségben működő szolgáltató legalacsonyabb árajánlatának megfelelő árban számlázzák ki, csak a számlázási időszak után lépett hatályba.

Az ANRE képviselői is megerősítették az AGERPRES hírügynökségnek ezt az információt.

,,Ez csupán a január 20-a előtt kiállított számlákra érvényes, és ezeket a számlákat februárban kiigazíthatják. Az 5-ös számú rendelet hatályba lépése, azaz január 20-a után kiállított számláknak már tükrözniük kell a szolgáltató által vállalt kedvezményes árakat” – mondták az ANRE képviselői.

Az ezt követően kiadott számlákon a szolgáltatónak egyaránt fel kell tüntetnie az egyetemes szolgáltatási árat, valamint az általa biztosított kedvezményes árat is.

Silvia Vlăsceanu, az energiaszolgáltató vállalatok egyesületének (ACUE) vezérigazgatója rámutatott, hogy a több millió ügyfélnek nem ugyanazon a napon állítják ki a számlákat, és a január 20-áig kiállított számlákon a decemberi fogyasztás egy része is megjelenik, még a szabályozott áron, valamint a január elején felhasznált villamosenergia értéke is, egyetemes szolgáltatási áron. A kedvezményes ár a következő számlákon jelenik majd meg, a januári számlát pedig kiigazítják a szolgáltatók, magyarázta.

Az egyetemes szolgáltatások árai 13-26 százalékkal magasabbak, mint a 2020. december 31-éig érvényben volt, az ANRE által szabályozott árak.

Az ANRE 2021/5-ös, a Hivatalos Közlönyben január 20-án megjelent rendelete értelmében azok a háztartási fogyasztók, akik nem módosítottak még a szerződésükön, a jelenlegi szolgáltatójuk által ajánlott legalacsonyabb árat fogják az energiáért fizetni, és sokkal egyszerűbb eljárás keretében változtathatnak majd a szerződési feltételeken. A háztartási fogyasztóknak 2021. június elsejéig még az árajánlatában szereplő legalacsonyabb árat fogja számlázni a szolgáltatójuk.