Mon. Apr 12th, 2021

A hazai mezőgazdaság a legelmaradottabb

Az Európai Unióban a hazai a legelmaradottabb mezőgazdaság. A foglalkoztatottak 21,8 százaléka dolgozik a mezőgazdaságban, azonban az ágazat csak 4,1 százalékát adja a bruttó hazai terméknek. Elemzők arra mutatnak rá, hogy a hazai agrárium egy sor strukturális problémával küszködik, ami miatt még Bulgária is megelőzi, nemcsak a fejlett nyugati országok.

Romániában nagyon alacsony a mezőgazdasági termelés hatékonysága, aminek egyik fő oka az, hogy a gazdaságok zöme megélhetési gazdaság, amely főleg a tulajdonos és annak családjának közvetlen szükségleteit hivatott fedezni. A farmok átlagos kiterjedése az Európai Unióban Romániában a legkisebb, csupán 3,7 hektár. A hazai gazdaságok 86 százaléka a saját termelésének több mint 50 százalékát fogyasztja el. Ez messze a legmagasabb arány az EU-ban.

Az ágazat elöregedése nagyon előrehaladott, a gazdák hozzávetőleg 45 százaléka betöltötte a 65-ik életévét. A miénknél rosszabb helyzetben csak Portugália van, míg Magyarországon kevéssel haladja meg a 30, Szlovákiában pedig a 20 százalékot a 65 évnél idősebb gazdálkodók aránya.

Sütő Attila