Mon. Dec 11th, 2023

A hátrányos helyzetű gyerekeknek 500 lej támogatást nyújtanak tanszer- és ruhavásárlásra

A szenátus hétfőn, november 6-án megszavazta azt a törvényt, amely jóváhagyja, hogy mintegy 410 ezer, hátrányos helyzetű családból származó gyermek számára ruházatra és iskolai felszerelésre költhető 500 lej értékű szociális utalványt biztosítsanak – mondta Kovács Irén RMDSZ-es szenátor.

A program révén az érintett óvodások és iskolások az elkövetkezendő négy évben részesülnek ebben a támogatásban, hogy az iskolához és az óvodához szükséges tanszereket és ruházati cikkeket megvásárolhassák. Az idei támogatást november közepéig töltik fel a kártyára – ismertette a szenátor.

Az óvodáskorú gyermekek esetében a családtagonkénti havi átlagjövedelem legfeljebb 633 lej, az elemi és általános iskolások esetében pedig a bruttó minimálbér (3300 lej) 50 százaléka lehet. Csökken a bürokrácia, a támogatásra jogosultak szülei egy kérvényt kell leadjanak a tanintézményhez, és az elemzést, a jövedelem ellenőrzését, a kártyák kibocsátását az illetékes intézmények – az Oktatási Minisztérium, a tanfelügyelőség, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma – végzik.

A 120 millió euró értékű programot európai alapokból fedezik.