Thu. Apr 18th, 2024

A gyógyszergyártók arra kérik a lakosságot, hogy ne halmozza fel a Paracetamolt vagy más gyógyszereket

Arra a kéri a lakosságot a Romániai Ipari Gyógyszergyártók Szövetsége (PRIMER), hogy ne halmozzanak fel nagy készleteket Paracetamolból vagy más gyógyszerekből, mert képesek elegendő mennyiséget előállítani, úgy, hogy mindenkinek jusson.

A PRIMER képviseletében Dragoş Damian közleményt adott ki, amelyben megnyugtatja a lakosságot, hogy nem kell Paracetamolt vagy más gyógyszert felhalmozni otthon, mert képesek elegendő mennyiséget előállítani vagy szükség esetén importálni. Ha azonban az emberek pánikvásárlásba kezdenek, és egyszerre több tíz dobozzal szereznek be, a gyártók nem fogják tudni kielégíteni a valós szükségleteket.

A szervezet nyomatékosítja, hogy a hozzá tartozó 19 romániai gyógyszergyártó 2019-ben több mint 300 millió doboz gyógyszert hozott forgalomba.

Ebből 10 millió doboz Paracetamol (200 millió darab), egymillió doboz Ibuprofen (10 millió darab). Mindkét gyógyszer esetében van kapacitás a mennyiség megduplázására, ha erre igény fogalmazódik meg a hatóságok részéről: havonta másfél millió doboz Paracetamolt is képesek előállítani, ha növelik termelői kapacitásukat. A PRIMER ugyanakkor az exportszerződéseinek zömét máris lemondta, hogy el tudja látni a hazai keresletet – olvasható a közleményben.

,,Kérjük a lakosságot, hogy álljon el a gyógyszerek felhalmozásának szokásától, mert egy pluszban levő orvosság, amit talán soha nem fog használni, egy másik pácienst foszt meg egy számára talán életmentő gyógyszertől” – figyelmeztet a gyógyszergyártók szövetsége.

agerpres.ro