Mon. Oct 2nd, 2023

A fejlesztési minisztérium bemutatta az új bölcsődeépületek látványtervét

Az RMDSZ kezdeményezésére 370 millió eurót különített el a kormány, az országos helyreállítási tervre szánt összegből, bölcsődék építésére – jelentette be mai, bukaresti sajtótájékoztatóján Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.

Cseke Attila hangsúlyozta: „Az RMDSZ számára a családok támogatása prioritás. Bátorítani akarjuk a gyermekvállalást, és segíteni akarjuk a fiatal anyákat abban, hogy visszatérjenek dolgozni a gyermeknevelési szabadság lejárta után. Ehhez új bölcsődékre van szükség, hiszen jelenleg, a kisgyermekek 4 százalékának sincs helye a meglévőkben”.  

A szaktárcavezető elmondta: három, különböző méretű építmény típust tervez a fejlesztési minisztérium, ezek épülhetnek fel minden olyan településen, az önkormányzat kérésére, ahol a szükségességük indokolt. A kisebb, 40-50 gyermek befogadására alkalmas 1.000 négyzetméteres épület körül legalább 500 négyzetméternyi szabadtéri játszótér lesz. A nagyobb, 100-110 gyermek számára épülő bölcsőde 1800 négyzetméteres lesz, a ma bemutatott látványterv pedig a közepes méretű, 60-70 gyermek befogadásra alkalmas bölcsődék kicsinyített mása.

Az épületekben játszó- és hálószobák, konyha és mosókonyha, nagyterem, orvosi rendelő és irodák is lesznek, az épületek energiahatékonyak, jól szigetelő nyílászárókkal, falakkal, padlóval, amelyekben megújuló energiából, a tetőtérre szerelhető napelemekből vagy hőpumpákból származó energiát használnak az épület hűtésére és fűtésére.

Mint ismeretes, a szaktárca korábban kilátásba helyezte a bölcsődék építését szabályozó, 1997-ben elfogadott, elavult törvényes előírások módosítását. „Korszerű törvénykezés mellett fogunk bölcsődéket építeni, megoldjuk azok finanszírozását, és az ott dolgozó személyzet szakképzését is kilátásba helyezte a kormány” – nyilatkozta Cseke Attila, majd hozzátette, az RMDSZ a parlament elő terjesztette és elfogadtatta a fejkvótás bölcsődefinanszírozási tervét.

rmdsz.ro