Mon. Apr 15th, 2024

A decentralizációt is akadályozza az új közigazgatási kódex

A kormány sürgősségi rendelete nemcsak a kisebbségi jogokat csorbítja, hanem a decentralizációt is hátráltatja – állapította meg Cseke Attila szenátusi frakcióvezető a szabályozás elemzését követően. Annak ellenére, hogy az RMDSZ számos módosító indítványt fogalmazott meg a Parlament által tavaly elfogadott törvénykönyvben, amelyek azt szolgálták volna, hogy a helyi közösségeket érintő döntéseket helyben hozzák meg, ezek nem szerepelnek a szerdán elfogadott kormányhatározatban.

„Az RMDSZ álláspontja mindig is világos volt, ami a decentralizációt illeti: a helyi problémákat a helyi közösség ismeri legjobban, éppen ezért kell a döntéseket helyben meghozni” – szögezte le a szenátor. Példaként említette a hajtási jogosítványok kibocsátása és a gépjárművek forgalomba íratása kapcsán megfogalmazott javaslatot: az RMDSZ azt szorgalmazta, hogy ezek a folyamatok kerüljenek a megyei önkormányzatok hatáskörébe. Habár a Parlament elfogadta, a sürgősségi rendelettel törölték ezt a javaslatot.

Szintén fontos törekvése a Szövetségnek, hogy fegyelmi eljárás indulhasson minden olyan közalkalmazott ellen, akinek megnyilvánulása munkája során, vagy hivatalon kívül alapvető emberi jogokat sért, gyűlöletet szít valamely kisebbség ellen, vagy diszkriminatív. „A sürgősségi rendeletből törölték ezt az előírást is, pedig ez megtiltotta volna a közalkalmazottaknak, hogy nyilvánosság előtt uszítsanak, és előírta volna, hogy a közalkalmazottak munkájuk során tiszteletben tartsák az állampolgárok jogait és méltóságát” – magyarázta Cseke Attila.

A sürgősségi kormányrendelet jóváhagyás végett ősszel ismét a Parlament asztalára kerül – a Szövetség képviselői és szenátorai ismét fenntartják majd az előzőleg megfogalmazott módosító javaslataikat.