Mon. Jul 22nd, 2024

A dadát elismerik kisegítő személyzetként, a nyelvi kisebbségeknek joguk van a számarányos jelenlétre az oktatási intézmények vezetőségében

Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es szenátor, a felsőház oktatásügyi bizottságának alelnöke elmondta: a tervezet, amit az RMDSZ terjesztett elő, bölcsődei és óvodai oktatásra, a délutáni iskolára (afterschool), és a meleg ebéd programra vonatkozó előírásokat is tartalmaz.

Egy korábbi törvénymódosítással az RMDSZ azt kérte – emlékeztetett a szakpolitikus – legyen kötelező az óvodai oktatás. „A ma elfogadott tervezet pontosít az óvodai oktatást szabályozó törvényes kereten. A tervezet előírja: a dadát elismerik kisegítő személyzetként, és az ezzel kapcsolatos költségeket beleszámolhatják az óvoda költségvetésébe, megoldva ezzel a dadák fizetésének gondját” – részletezte a szenátor.

A tanügyi kerettörvény előírja még, hogy a nyelvi kisebbségeknek joguk van a számarányos jelenlétre az oktatási intézmények vezetőségében. Ezt a törvény által szavatolt lehetőséget kötelezővé teszi az új módosítás.