Thu. Apr 18th, 2024

A COVID-19 elleni oltáskampány széles lakossági rétegeket érintő, harmadik fázisa április elején kezdődhet

Április elején kezdődhet a COVID-19 elleni oltáskampány harmadik, a lakosság széles rétegeit immunizáló szakasza – közölte Valeriu Gheorghiţă, az országos oltáskampány koordinátora keddi sajtótájékoztatóján.

A katonaorvos kifejtette: egyelőre csak becslések­ről lehet beszélni az oltás ütemét illetően, ugyanis ez több tényezőtől – az oltóanyagok érkezésének ritmusától, az oltási kapacitástól – függ.

Az első szakaszhoz, amelyben az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozókat oltják be, 376 oltási központot készítettek elő, ebből 251 már működik.

 

Szilágy megyében az egészségügyi dolgozók oltását a következő központokban végzik:
Zilah, Simion Barnutiu utca, 67. szám
Szilágysomlyó, George Cosbuc utca, 29. szám
Zsibó, Szabadság út, 28. szám
Kraszna, Főút, 363. szám

Gheorghiţă arról is beszélt, hogy az online feliratkozási platform jelenleg az egészségügyi és a szociális ellátó rendszer dolgozóinak jelentkezését fogadja. Ők a jogi személyként beregisztráló munkaadójukon keresztül kérhetik a nyilvántartásba vételt.

Azok az egészségügyben vagy szociális ellátásban dolgozó személyek, akik olyan magánrendelőben dolgoznak, amelynek nincs elektronikus aláírása, a telefonközponton (call-center) keresztül kérhetik felvételüket a várólistára. A call-center személyzetét a védelmi minisztérium, illetve első szakaszban a különleges távközlési szolgálat (STS) biztosítja, és minden megyében üzemképes.

Az oltáskampány második szakasza január 15-e után kezdődhet el az egészségügyi-szociális otthonok beutaltjainak immunizálásával. Ez 1884 szociális ott­hon körülbelül 40.000 lakóját jelenti. Beoltásukat mozgóalakulatok fogják végezni. A mozgóalakulatok megalakítása már elkezdődött, hogy legyen idő a kiképzésükre.

A második szakaszban a szociális otthonok lakói után a 60 év fölötti személyek és krónikus betegek kap­hatják meg a vakcinát, ez a kategória körülbelül 4 millió főt számlál – mondta még a szakember.

 

Megyénkben a második oltási kampányban a 65 év felettiek és a krónikus betegek oltását a következő központokban végzik:
Zilah, Simion Barnutiu út, 27. szám és Ion Slavici út, 8. szám
Szilágysomlyó, 1918 december 1 út, 29. szám
Szilágycseh, 1918 december 1 út, 21. szám
Zsibó, 1918 december 1 út, 9. szám
Kraszna, Főút, 363. szám
Hídalmás, M. Eminescu út, 64. szám
Sarmaság, Teilor út, 72/A szám
Nagyilonda, Állomás út, 6/A szám