Fri. Feb 23rd, 2024

A COTAR azt kéri Klaus Iohannistól, hogy ne hirdesse ki az alternatív szállítást szabályozó törvényt

A Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetsége (COTAR) azt kéri Klaus Iohannis államfőtől, hogy ne hirdesse ki az alternatív szállítást szabályozó törvényt.

A Vasile Ştefănecu, a COTAR elnöke által aláírt nyílt levélben a szövetség rámutat: a parlament által nemrég elfogadott jogszabály tulajdonképpen azokat a cégeket támogatja, amelyek az elmúlt négy és fél évben szembementek a törvényekkel, és mielőtt egy ilyen jogszabályt elfogadnának, nem ártana, hogyha az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kivizsgálná az eddig ‘kalózakciónak’ számító tevékenységüket, különö tekintettel arra, hogy Romániában nincs szabályozva a lobbizás.

Ugyanakkor a fuvarozók azt állítják, hogy nem tartják be a társadalmi párbeszéd törvényét, mert elutasítják az ágazat reprezentatív munkáltatóinak minden tiltakozási akcióját, akik hevesen ellenezték, hogy jogszabályi támogtást kapjanak olyanok, akik nem a hatályos román törvényeknek megfelelően léptek be a fuvarozási piacra.

A képviselőház kedden fogadta el a 2019/49-es sürgősségi kormányrendelet jóváhagyásáról szóló törvénytervezetet az autóval rendelkező gépkocsivezetők által folytatott, digitális platformon keresztül történő alternatív szállítási tevékenységekről.

Azon természetes és jogi személyeknek, akik az említett rendelkezések hatálya alá tartozó tevékenységeket végeznek, 2020. február 1-jéig kell alkalmazkodniuk a jogszabály előírásaihoz.

agerpres.ro