Mon. Jan 30th, 2023

A Bethesda Otthon Őrei munkálkodnak

Az Örökségünk őrei verseny arra buzdította a diákokat, hogy fogadjanak örökbe egy műemléket. Idén a Zsoboki Gimnáziumi Iskola hatfős csapataként a településen levő Bethesda Gyermekotthont fogadtuk örökbe, így a következő hónapokban izgalmas kaland sorozataként rendkívüli események részesei lehetünk.

A verseny felhívásának eleget téve az elmúlt hónapban terveztünk, kutattunk, hogy az idei advent, az ünnepre hangolódás valóban meghitt legyen nemcsak a gyermekotthonban élőknek, hanem a közösség minden tagjának.

A Bethesda Otthon Őreiként álmodtuk meg azt, hogy idén Zsobokon az örökbe fogadott épület udvarán álljon egy adventi koszorú, melyen minden vasárnap a gyertyagyújtásra közösségi eseményként kerül sor.

November 27-én az első gyertyaláng fellobogott. Flashmob, adventi jelenet, kis koncert, áhítat, nosztalgia est – ez mind a program része volt.

A nosztalgia est során meghívott vendégeinkkel a gyermekotthon régmúlt eseményeiről, kihívásokról beszélgettünk, közben régi fotókat vetítettünk. A forró tea kortyolgatása közben könnyeinket is törölgettük, hiszen az emlékezés percei meghatók voltak.

Közben megfogalmaztuk, hogy az ünnepek és rituálék nagyon fontosak az életünkben. Ezek nem csupán különleges napok, nemcsak a jelenben adnak közös örömöt. Identitásunk lényeges részét képezik a szokások, melyeket továbbörökítünk majd.

Ennek tudatában idén virtuális Adventi kalendáriummal is kedveskedünk követőinknek. A Bethesda Otthon Őrei Facebook oldalunkon december 1–24 között lesz elérhető az Adventi naptár megtöltve sok-sok virtuális ajándékkal, melyek az örökbe fogadott épület különböző helyszíneibe, régmúlt eseményeibe engednek betekintést. A hónap során várjuk a hozzászólásokat, kérdéseinkre a válaszokat, s az utolsó ablak kinyitása után a velünk játszók közül valaki meglepetésben részesül.

A ráhangolódás, a várakozás, a felkészülés időszakába mi így próbálunk különös érzéseket varázsolni, közben pedig ráirányítani a figyelmet erre az épületre, mellyel kapcsolatban himnuszunkban már megfogalmaztuk:

„Kalandra fel, hív a tér, a Bethesda kincset ér.”

A Bethesda Otthon Őrei