Tue. May 28th, 2024

A bankok megoldották a részletfizetés felfüggesztésére beérkezett mintegy 317 ezer kérés 83 százalékát

A bankok megoldották a koronavírus-járvány miatt a részletfizetés felfüggesztésére beadott mintegy 317 ezer kérés 83 százalékát – közölte hétfőn a Román Bankszövetség (ARB).

Ez idáig 265 ezer kérést bíráltak el, ezek felét, a koronavírus-járvány által érintett magánszemélyeknek és vállalatoknak kedvezményeket biztosító, 2020/37-es sürgősségi kormányrendelet szerint. A többi kérés feldolgozás alatt van.

Mostanáig 303 ezer magánszemély (a hitelt felvevők kevesebb mint 20%-a), és 14 ezer vállalat (a hitelt felvevők kevesebb mint 14%-a), kérte a részletfizetés felfüggesztését.

A részletek befizetését továbbra is lehet kérni, a meghosszabbított határidő szerint az ez irányú kéréseket június 15-éig fogadják a hitelintézetek.

Az ARB szerint a bankok ,,megértik”, hogy egyes ügyfeleiknek nehézségeket okozott a koronavírus-járvány, ugyanakkor felszólítják a hatóságokat, hogy a részletfizetés felfüggesztését csak a valóban érintetteknek tegyék lehetővé, mert a bankszektorra nehezedő esetleges ‘mesterséges nyomás’ negatívan befolyásolhatja az ország gazdaságát.

agerpres.ro