Tue. Apr 30th, 2024

Későőszi morzsák Szilágysomlyóról

Idén kilencedik alkalommal szervezték meg Magyarországon az Országos Rajzfilmünnepet, amelynek különlegessége ez alkalommal az volt, hogy határon túli helyszíneket is bekapcsoltak a programba. A helyszíni szervezők a felajánlott filmkínálatból, amely mai és klasszikus filmekből lett összeállítva, maguk választhatták ki a lejátszani kívánt filmek listáját. Minden évben bemutatásra kerül a magyar animáció neves mestereinek sorából kiválasztott egy-egy filmesnek több munkája, ugyanakkor a magyar filmstúdiók legfrissebb alkotásai is. Az idei évben Jankovics Marcell és a 65 éve alapított Pannónia Filmstúdió munkássága, valamint a 100 éve született Bálint Ágnes filmjeiből válogatott összeállítás került a középpontba. A rendezvény november 18-20 között összesen több mint 120 helyszínen zajlott, fővédnöke pedig Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye volt.

Nagy örömünkre szolgált, hogy az első határon túliakat is megszólító évben a szilágysomlyói EMKE-t is megkeresték és bekapcsolódhattunk a magyar rajzfilm közös ünneplésébe. November 18-19-én több helyszínen, kis és középiskolások, a katolikus közösségi ház és a református imaterem ifjú közössége számára egyaránt folyt a vetítés. A legkisebbek inkább a klasszikus rajzfilmek (Futrinka utca, Frakk a macskák réme, Vizipók, csodapók stb.) szereplőinek szurkolhattak, a nagyobbacskák már kalandosabb történeteken izgulhattak (Hajótöröttek, Átjáró másvárosba), a még nagyobbak pedig felnőtteknek szóló rajzfilmeket tekinthettek meg. Közel 250 néző kapcsolódott így be a rajzfilm ünnepébe, ami ugyanakkor nem csak a filmnézésről szólt, hiszen a gyerekek rajzolták, kivágták, megalkották egy-egy kedves jelenetüket vagy szereplőjüket, a nagyok kvízjátékon vehettek részt.

Az elsősorban gyermekeknek szóló rajzfilmünnep után az EMKE, a Báthory Alapítvány és a Katolikus Egyház közös szervezésében került sor a már hagyományos Adventi könyvvásárra november 23-án. A könyvvásáron régi hűséges kiadónk, a Kriterion és az ugyancsak visszatérő Polis könyvkiadó mutatta be legújabb kiadványait és ajánlotta olvasásra és ajándékozásra egyaránt régebbi és új könyveit. Könyvbemutató is volt, hiszen az idei évben könyv formában is megjelent a Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! program eddigi munkáinak gyűjteménye. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságának projektjét Romániában az országos EMKE koordinálja és vezeti le. A programban kisebb települések általános vagy középiskolás diákokból alkotott csapata vehet részt. A csapat irányítójuk vezetésével olyan személyekről készít dolgozatot és kisfilmet, aki nagyon sokat tett vagy tesz a közösségért, nagyon jelentős a tevékenysége, de aki ennek ellenére nem került még szélesebb nyilvánosság elé. A programban a Szilágyságból eddig öt település, Szilágypanit, Varsolc, Szilágysomlyó, Szilágybagos és Sarmaság vett részt, Bagos két alkalommal is. Ezt a szép, nagyon sok elismerést elnyert hiánypótló és hasznos kiadványt mutatták be a könyvvásáron a szerkesztőik.

EMKE