Tue. Apr 30th, 2024

Ötszáz év távlatából Ilosvai Selymes Péter büszke lenne Selymesilosva közösségére

Magáénak tekinti a szilágysági Selymesilosva közössége az egykori epikus énekszerzőt, Ilosvai Selymes Pétert, aki feltehetően a településen született 1520 körül. Emlékére immár harmadik alkalommal szervezték meg a Sarmaság községhez tartozó faluban az Ilosvai Selymes Péter Emléknapokat.

Idén kétnapossá bővült a rendezvény, amely hagyománnyá vált a gyülekezetben – mondta Nemes-Szabó Renáta református lelkész, kiemelve: a múltat nem szabad kitörölni, hanem éltetni kell és továbbadni a hitet, a kultúra szeretetét, a hagyományokat, a tiszteletadást a gyermekeknek és unokáknak. „Mindezek mellett emlékezni kell Ilosvai Selymes Péterre, és mindarra, amit a falunak, a magyar nemzetnek és az irodalomnak adott. A napokat azért szervezik, hogy épüljenek egymás hite által, a hagyományokat őrizzék és fenntartsák” – fogalmazott.

Szombat délután a helyi ifjúság zenés, táncos felvonulással hívogatta a falu közösségét a művelődési ház avatására és a kulturális programokra. Látván a délceg bokrétás legények és a népviseletbe öltözött pántlikás lányok táncát, hallván a szívből szóló nótákat, Seres Dénes RMDSZ-es parlamenti képviselő elmondta: az elmúlt évtizedekben végig kísérte Selymesilosva, a középületek és az egyház fejlődését. Kiemelte, hogy felújított és rendezett kultúrotthonokat kell biztosítani, hogy a fiatalok művelhessék mindazt, ami mindannyiunk számára fontos: hagyományainkat, kultúránkat, az, ami minket azzá tesz, ami vagyunk: magyarokká.

A rendezvénysorozatról részletesen a https://maszol.ro/belfold/500-ev-tavlatabol-Ilosvai-Selymes-Peter-buszke-lenne-Selymesilosva-kozossegere?fbclid=IwAR2ocs2ops3q3XtL8iLl2HlAUlJisqWJ9-ID7Y67IxG2yis2v7skhvuKL3U honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.