Tue. Apr 30th, 2024

Elkészültek az ippi népviseletek

2021. augusztusában újra Ippre érkezett a Katona Ibolya által koordinált „Varrd magad a viseleted” program, amelynek keretében 6 kislány, 4 fiúcska, valamint 13 férfi és 20 nő számára készültek ingek illetve női viseletek.

2019-ben már e programban résztvettünk az Ipp-i Református Nőszövetség szervezésében. Jó volt újra átélni a közös munka örömeit, ahol a türelem sok szép viseletet termett. Hálásak vagyunk a program megálmodóinak, éltetőinek és köszönetet mondunk mindazoknak, akik segítettek bennünket. Igazán köszönjük azoknak, akik ebben a nemes ügyben az egy mérföld mellett még többet is vállaltak.

Örömmel tapasztalhattuk a fiatalok lelkes hozzáállását, tanulni akarását, a középkorúak bíztatását és az idősebbek hozzáértését.

A közösség utáni vágy, a szépet alkotni akarás itt találkozott és ez igazán mindig jó páros. Voltak közöttünk tizenéves lányok, fiatal kisgyermekes anyukák, de volt férfi varró is. Az akció motorja, aki irányított és vezetett egy igen fiatalos, lendületes, több unokás nagymama. Belémivódott a kép, amikor a fiatal anyukák a kicsi gyermekeikkel megérkeztek a helyszínre – amit ez alkalommal is a Polgármesteri Hivatal biztosított – és maguk mellé húzva a babakocsit varrják a viseletüket. Lélekmelengető volt ezt látni.

Itt a résztvevők megoszthatták egymással a hétköznapi vagy akár örömteli élményeiket is. Mindannyiunknak jó lehetőség volt a találkozásra, tanulásra. A résztvevők: diáklányok, óvónők, tanítónők, tisztviselők, orvosnő, varrónők, gyermekiket nevelő fiatal anyukák, nyugdíjas éveikről álmodozó nagymamák. A népes hölgykoszorúnak a férfi varró, csoporttársunk bebizonyította, hogy a férfikéz is tudja kezelni a rajtunk, nőkön is kifogó varrógépet. Többen megkedvelték a varrást és menet közben beszerezték a saját varrógépüket.

A viseletvarrás apró részleteinél rácsodálkozhattunk az őseink által ránk hagyott kultúra gazdagságára, szépségére, hiszen „Csak az a nép tud tisztelni más népeket – azok szokásait, hagyományait – amely a sajátját is megbecsüli.” – Illyés Gyula

A „Varrd magad a viseleted” belopta magát az ippiak szívébe. Egy nagyon szép és hasznos program, Isten adta lehetőség a hagyományaink ápolására, mert minden csak úgy működik, ha ápoljuk, védjük és megbecsüljük.

Őseink életébe betekintve, arra figyelhettünk fel, hogy az új ruhájukat mindig valami egyházi eseményhez kötötték, pl. konfirmáció, esküvő, új asszony templomba való bevezetése, keresztelő… Először Isten házában jelentek meg az új ruhával, viselettel. Így tettük ezen alkalommal mi is, Isten házába jöttünk először a szép, új viselettel és tegyük ezt még számtalanszor. Jó volt azt is megtapasztalni, hogy a hatásunkra a szomszéd faluban is megszervezésre került a „Varrd magad a viseleted”. A lehetőség tálcán kínáltatott, csak élni kellett vele. És „A lehetőségek néha pont az utca túloldalán hevernek, csak fel kell állnod,…, hogy észrevedd őket.”(Tina Selling)

Akik éltünk ezzel a lehetőséggel, azok csak gazdagodhattunk nem csak egy-egy ruhadarabbal, hanem a varrás, szabás ismereteivel és őseink hagyományaival. Megtanultuk értékelni egymást, (mert mindenki jó valamiben).

Ezentúl bővült a szótárunk érdekesebbnél érdekesebb szavakkal: „spulnizás”, fűzés, fircelés, ráncolás, letűzés,… . Ígéret van, hogy ez a program folytatódik megyénkben, reméljük a harmadik fordulóban is részt vehetünk.

Adja Isten, hogy e programon belül elkészült sok szép ruhát hordjuk őseink iránti tisztelettel, kellő alázattal, igazi hittel, jó reménységgel, Krisztust sugárzó szeretettel, egymás örömére!

Kocsis Klára