Tue. Apr 30th, 2024

Kelemen Hunor üzenete március 15-re

Tisztelt szabadságszerető magyarok!

Embert próbáló nehéz időkben szükségünk van kapaszkodókra, támpontokra, amelyek kivezetnek az útvesztőből, eligazítnak, és megmutatják a járható, helyes utat. Ilyenek számunkra az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc értékei is, amelyek kiállták az idők próbáját, és amelyekre hidat lehet építeni.

Eltelt 171 év, de a kollektív emlékezet mindmáig őrzi történelmünknek ezt a nagyszerű fordulatát, amely modern nemzetté formálta a magyar népet. Ez a magyarázata annak, hogy legszentebb forradalmunkat teljes mértékű nemzeti egyetértés övezi.

Az elmúlt hetekben újabb támadás indult közösségünk ellen. Az ürügy nemzeti szimbólumaink használata, az anyanyelvhez való ragaszkodásunk volt. De ez csak ürügy, mert a támadás közösségünk méltósága ellen irányult. Ünnepeljünk bárhol a mai napon, határozottan kell üzennünk: ennyi, és ne tovább! Amikor közösségünk szabadságáért harcolunk, senkitől semmit elvenni nem akarunk, ahogyan senki méltóságát elvenni nem akarjuk, amikor a sajátunkat kérjük számon. Amikor a nemzeti és közösségi szimbólumainkat használjuk, nem rövidítjük meg román barátainkat. Éppen ezért határozottak kell lennünk, amikor a gyűlöletbeszédre válaszolunk – határozottak abban, hogy magunkat ezután is meg fogjuk védeni.

Változások előtt áll az Európai Unió is, ahol a szabadságunkért szintén ki kell állnunk. Az őshonos kisebbségek ügyét az elmúlt években európai üggyé tettük: útjára indítottuk a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomagot, összegyűjtöttünk több mint egymillió-kétszázezer aláírást. Az útépítésnek még csak az elején járunk, ahhoz viszont, hogy tovább tudjunk lépni az európai kisebbségvédelmi kerettörvény irányába, erős Kárpát-medencei magyar képviseletre lesz szükségünk. Ehhez a magunk részét hozzá kell tudnunk tenni, mert ez teljes egészében rajtunk múlik, senki máson. Ez a mi szabadságharcunk a 21. században.

A változások, amelyekre szüksége van az Uniónak, akkor is bekövetkeznek, ha mi nem leszünk ott. Rajtunk múlik, hogy a történelem alakítói vagy elszenvedői leszünk.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc öröksége és üzenete, hogy alakítsuk mi a sorsunkat, tegyük meg azt, ami rajtunk múlik, és ne hátráljunk meg akkor sem, ha a legnagyobb kihívásokra kell választ adnunk. Álljunk talpra, ha elbotlasztottak, induljunk újra, ha megállítottak, és tartsuk magasra a zászlót, hogy látszódjon a legmesszibb helyekről is!

Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!

Kelemen Hunor,

a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke