Tue. Apr 30th, 2024

Mit ültessünk a felszedett fokhagyma helyére?

Ültessünk céklát

Magját márciustól július közepéig vessük több szakaszban. A vetősorokat 25-30 cm távolságra jelöljük ki, a vetőmélység pedig 2 cm legyen. Ha a növények 2-3 levelet hajtottak, ritkítsuk 10-15 cm tőtávolságra. A rendszertelenül kelt magvetést a ritkítás alkalmával, átültetéssel egyengethetjük el, ezt úgy végezzük, hogy az óvatosan kihúzott palántákat üres helyre ültessük be.

U­gyanabba a mélységbe kerüljenek, mint eredetileg voltak! A talajt nyomkodjuk keményre körülöttük, majd elővigyázattal öntözzük meg. A palánták kiemelése előtt nedvesítsük meg az ágyást, mert így a talajrészecs­kék a kihúzott gyökérre tapadnak.

 

Ültessünk karalábét

Az őszi betakarításhoz még júliusban, legkésőbb augusztus elején kiültet­hetünk korai fajtákat is, olyanokat, amelyek a június eleji magvetésről keltek. A fiatal növényeknek gyorsan, zavartalanul kell növekednie. Ha átmenetileg szárazságot kell elviselnie, a gumó megfásodik, s ha a korábbi szárazságot öntözéssel oldani akarjuk, hirtelen megreped. Ennek elkerülése érdekében az ágyásokat rendszeresen kell öntözni – szárazságban szinte mindennap. Kapálni ugyancsak ajánlatos, mert csak ilyenformán maradhat a talaj a növény körül egyenletesen nedves. A talajnedvesség megőrzése érdekében bevált az a módszer, hogy a talajt szer­ves anyagokkal javítjuk, vagy fóliával takarjuk.

 

Ültessünk édesköményt

Az édeskömény (Foeniculum vulgara) olyan ínyenc zöldségféle, amelyet a föld felett fejlődő megvastagodott leveléért termeszthetünk. Gumója pe­dig az alul hüvelyre emlékeztető módon meghosszabbodott levélszárakból alakul ki. A köményt őszi fogyasztásra legkorábban július közepén, 25-30 cm-es sorokba, szabadföldi ágyásra vessük, majd 15-20 cm tőtávolságra ritkítsuk ki. Még a fagyok beköszönte előtt fel kell szedni. A gumós édeskömény termesztése egyéves. Április közepétől szakaszosan – kb. 10-15 naponként – vethetjük. Ha ilyen intervallumokban végezzük a vetést, akkor ezzel egészen ősz végéig, a tél kezdetéig folyamatos szedést érhetünk el.
Az utolsó vetés időpontja július közepe lehet, és kb. 100 nap múlva már érettek lesznek a gumók.

gazigazito.hu