Sat. May 21st, 2022

28 ezer hektáron termesztünk burgonyát

Romániában az elmúlt harminc évben nem készítettek országos burgonyastratégiát, ezért is mostohagyermeke a hazai mezőgazdaságnak: hol a zöldségekhez, hol a gyümölcsökhöz sorolják be, holott az uniós törvénykezésben külön szegmensként szerepel.

A Burgonyatermesztők Országos Szövetsége nemrégiben átadta Kézdivásárhelyen a mezőgazdasági miniszternek A burgonya országos stratégiai terve című dokumentumot. Eszerint évi 11 százalékos termelési növekedéssel el lehet érni azt, hogy az ország ne szoruljon importra.

A finanszírozási időszak első évében 1021 raktárt kellene építeni országszerte, de ezt követően már évről évre egyre kevesebbet. Meglátása szerint összesen 2000 raktárhelyiség oldaná meg a következő hét évben a tárolási problémát. Az építkezések összértéke 763 836 926 euró lenne, és ennek körülbelül 15-20 százalékát a termelőknek kellene állniuk. Románia évente mintegy 64 millió eurót költ importburgonyára, noha meg tudná termelni az országban is – nyilatkozta egy online vitán Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető rámutatott, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség adatai szerint 28 ezer hektáron terem krumpli Romániában. Az egy főre jutó éves burgonyafogyasztás csaknem 100 kilogrammra tehető.

Sütő Attila