Wed. May 29th, 2024

26 európai ország korlátozza a román állampolgárok beutazását

26-ra nőtt azoknak az európai országoknak a száma, amelyek valamilyen formában korlátozzák a Romániából történő beutazást, ebből 17 ország az Európai Unió tagja. Ezek az államok a következők: Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Lettország, Litvánia, Magyarország, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

Litvánia, Finnország területére Romániából érkező román állampolgárok – néhány kivételes esettől eltekintve – nem is léphetnek be. CiprusDánia és Oroszország sem engedi be a romániai turistákat. A többi állam negatív teszteredmény felmutatásához köti a határátlépést, illetve kéthetes karanténra kötelezi a Romániából beutazókat.

Németország járványügyi szempontból biztonsági kockázatot jelentő térségek jegyzékébe sorolt hét romániai megyét – közölte a bukaresti külügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása rámutat, az augusztus 7-től érvénybe lépett rendelkezés értelmében az Argeş, Bihar, Buzău, Neamţ, Ialomiţa, Mehedinţi és Temes megyéből Németországba érkező személyeknek – állampolgárságtól függetlenül – az országba érkezésük előtt legtöbb 48 órával készült negatív teszteredménnyel kell igazolniuk, hogy nem koronavírus-fertőzöttek, vagy az érkezésüket követő 72 órán belül alá kell vetniük magukat egy ingyenes tesztelésnek. Ezt a repülőtéren is elvégezhetik, de családorvosnál vagy a helyi egészségügyi hatóságoknál is igényelhetik.

Azoknak, akik negatív teszteredményt mutatnak fel az országba érkezésükkor, nem kell elkülönítésbe vonulniuk, azok esetében azonban, akik Németországban végeztetik el a tesztet, karanténban kell maradniuk az eredmény kézbesítéséig.

Ha ezeknek a kötelezettségeknek nem tesznek eleget, a német hatóságok megtagadhatják beengedésüket az országba, vagy lakhelyi elkülönítést rendelnek el – szögezi le a minisztérium.

A kockázatot jelentő térségekből érkezőknek ugyanakkor egy űrlapot is ki kell tölteniük.

Augusztus 8-ától Svájc is korlátozza a Romániából érkezők beutazását – derül ki a román külügyminisztérium szerdai közleményéből.

A tájékoztatás szerint a svájci hatóságok Romániát is felvették a fokozott járványügyi kockázatot jelentő országok listájára, ezért mindenkinek, aki Románia területéről érkezik Svájcba, 10 napra karanténba (lakhelyi elkülönítésbe) kell vonulnia. A karanténba vonulóknak az országba való belépésüktől számított két napon belül kötelességük felvenni a kapcsolatot az illetékes kanton hatóságaival, és követniük kell annak utasításait.

A szabályozás szerint a karanténidőszak nem szakítható meg negatív koronavírus-teszt esetén. Az intézkedések be nem tartása 10 ezer svájci frankig terjedő bírságot vonhat maga után.

A karanténkötelezettség alól mentesülnek azok a tünetmentes személyek, akik: áru- vagy személyszállítás okán tartózkodtak magas járványügyi kockázatot jelentő országban; akik csak átutaznak Svájcon; akik csak átutaztak Románián vagy más magas járványügyi kockázatot jelentő országon, kevesebb, mint 24 órát töltve ott; a svájci egészségügyi rendszerben és/vagy közbiztonsági és rendvédelmi rendszerben dolgozók; akik munkaügyben vagy egészségügyi okból utaznak Svájcba.

Olaszország július 24-től 14 napos karantént vezetett be a Romániából érkező utazókkal szemben. Az intézkedés alól kivételt képeznek az áruszállítást végző személyzet tagjai.

Július 15-től a Magyarországra érkező román állampolgárok egészségügyi vizsgálaton esnek át, ahol, ha felmerül a fertőzés gyanúja, nem léphetnek be Magyarországra. Ha nem fertőzésgyanúsak, kötelezően 14 napos karanténba kell vonulniuk. Nem kötelező a karantén, ha az utazást megelőző 5 napban két, 48 órás különbséggel elvégzett negatív koronavírus-tesztet mutatnak fel. Az ezt igazoló dokumentum magyar vagy angol nyelvű kell, hogy legyen.

Szintén július 15-től Norvégia arra kötelezi a területére belépő román állampolgárokat, hogy 10 napig karanténba vagy elkülönítésbe vonuljanak.

Július 27-től szeptember 30-ig a Romániából Ausztriába érkezőknek egy 72 órásnál nem régebbi, német vagy angol nyelven kiállított negatív teszteredménnyel bizonyítaniuk kell a határon, hogy nem fertőzöttek. Negatív teszteredmény hiányában 10 napra karanténba kell vonulniuk lakhelyükön vagy szálláshelyükön. Ha ezalatt készítenek egy tesztet, amelynek eredménye negatív, a 10 napos elkülönítést felfüggesztik. Ha sem a negatív teszteredményt, sem a szállásigazolást nem tudják bemutatni a határnál, nem léphetnek be Ausztria területére. Nem kell 10 napos elkülönítésbe menni, ha a román állampolgárok megállás nélkül átutaznak Ausztrián egy másik ország felé. A tranzit esetében az osztrák hatóságok igazoló iratokat kérhetnek, ugyanakkor egy tranzit nyilatkozatot is ki kell tölteni, amelyet itt lehet megtalálni: https://bit.ly/3f36ZCX

Augusztus 1-jétől újraindulnak a rendszeres repülőjáratok Románia és Ausztria között.

Görögországba utazó román állampolgároknak utazás előtt 24 órával ki kell tölteniük elektronikus formában egy adatlapot. Július 15-től pedig egy 3 napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk ahhoz, hogy belépjenek az országba. A turistákat ugyanakkor szúrópróbaszerűen még tesztelhetik a határon.

Július 28-ától kötelező felmutatni a Romániából Görögországba utazóknak a reptéren az érkezés előtt legtöbb 72 órával elvégzett, negatív PCR-tesztet – tájékoztat a román külügyminisztérium szombati közleménye. A tesztet akkreditált laborban kell elvégezni és az eredményt angol nyelvű dokumentumban kell bemutatni, aminek tartalmaznia kell az illető személyes adatait is. A külügy kiemeli, a teszteredmény felmutatása nem zárja ki a görög hatóságok által kért online kérdőív (Passenger Location Form – PLF) kitöltésének kötelezettségét, illetve a szúrópróbaszerű tesztelés lehetőségét sem. A közlemény szerint a Kulata – Promachonas szárazföldi határállomáson az átkelési feltételek nem változtak.

Ciprusba július 23-tól nem utazhatnak román állampolgárok turisztikai céllal. A beutazás csak a tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek, valamint bizonyos kategóriába tartozó személyek számára engedélyezett.

A tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek szükségük van egy utazási engedélyre, amelyet a www.cyprusflightpass.gov.cy kell kérni. Az utazást 24 órával az indulás előtt kell regisztrálni. Az engedélyhez ki kell tölteni egy kérdőívet, és fel kell tüntetni a repülés adatait.

A beutazáshoz szükséges még negatív koronavírus-teszt, amelyet vagy Romániában, 72 órával az utazás előtt készítenek el, vagy a megérkezés után, a ciprusi repülőtéren lehet elvégezni 60 euróért. Szükség van még ugyanakkor a tartózkodást igazoló iratra is.

Ciprus megengedi még bizonyos kategóriába tartozó személyeknek, hogy beléphessenek az országba. (pl. sportolók, diplomaták, munkavállalási engedéllyel rendelkező szakértők, hozzátartozó temetésén való részvétel). Számukra van egy plusz beutazási feltétel is: a ciprusi külügyminisztérium által kibocsátott különleges engedély, amelyet a covid19@crmd.moi.gov.cy e-mail címen kell kérvényezni. Ugyanakkor egy 72 órásnál nem régebbi koronavírus-teszt, valamint az utazási engedély szükséges a belépéshez.

Ciprus a legmagasabb járványtani kockázati országok közé sorolta Romániát.

A külügyminisztérium honlapján olvasható, hogy minden állampolgárnak, aki innen érkezik, 14 napig karanténba kell vonulnia.

Csehország vörös zónának nyilvánította Romániát. Hétfőtől, augusztus 3-ától a Romániából Csehországba utazó személyeknek saját költségen koronavírus-tesztet kell végeztetniük – közölte a román külügyminisztérium.

A cseh hatóságok közölték: a Romániából Csehországba érkező embereknek nem kell beszámolniuk utazásuk céljáról (szemben más, szintén vörös zónának minősülő országokkal), de Csehországba lépve azonnal be kell jelenteniük magukat annál a közegészségügyi igazgatóságnál, amelyhez a szálláshelyük tartozik. Emellett saját költségen alá kell vetniük magukat a koronavírus-teszt elvégzésének. A határozat nem tartalmaz elkülönítésre vonatkozó rendelkezést.

Minden olyan személy, aki az utóbbi 14 nap során több mint 12 órát tartózkodott Románia területén, rögtön a Csehországba való lépését követően köteles bejelentkezni a csehországi egészségügyi hatóságoknál. A koronavírus-teszt eredményét a szálláshelyéhez tartozó közegészségügyi igazgatóságnál kell felmutatnia.

Az intézkedés nem érvényes a következő kategóriákhoz tartozó román állampolgárokra: nemzetközi szállítási cégek alkalmazottjai (megfelelő indoklással, amelyet dokumentum támaszt alá), illetve azok, akik maximum 12 óra alatt keresztülutaznak Csehországon.

Észtországba és Lettországba 14 napos karanténba vagy elkülönítésbe kell vonulniuk a román állampolgároknak, Litvánia viszont július 13-tól lezárja a határait a román állampolgárok előtt. A korlátozás nem érvényes az országon átutazókra, illetve a litván külügyminisztérium honlapján megjelölt más kategóriákba tartozókra. (https://urm.lt/default/en/important-covid19)

Finnország is néhány kivételtől eltekintve megtiltotta a román állampolgárok belépését az országba. Beléphetnek azok, akiknek tartózkodási engedélyük van, munkahelyi szerződéssel rendelkeznek, elsőfokú rokont látogatnak, vagy egy finnországi tanintézménybe járnak. Megengedett ugyanakkor az országon való áthaladás.

Augusztus 1-jétől Dánia sem engedi be a Romániából érkező turistákat, az országba csak nyomós indokkal léphetnek be a román állampolgárok. Negatív koronavírus-tesztet nem kér a dán állam, a tüneteket mutató román személyeknek viszont tilos a belépés. A Romániából érkezőknek beutazáskor határozottan ajánlják a 14 napos karantént. A turisztikai céllal történő átutazás lehetséges, ha felmutatnak egy Dánián kívüli szállásfoglalást, vagy ha más alapos indokkal utaznak Dánián keresztül egy másik országba. A tüneteket mutató személyeknek a tranzitálást sem engedélyezik. A dániai külügyminisztérium ugyanakkor azt javasolja az állampolgárainak, hogy lehetőleg kerüljék a Romániába való utazást.

Nagy-Britannia és Írország is kötelezi a román állampolgárokat arra, hogy a belépés után vonuljanak karanténba vagy elkülönítésbe 14 napig.

Kéthetes elkülönítést javasolnak a holland hatóságok is azoknak, akik Romániából érkeznek. A holland egészségügyi minisztérium rendelete értelmében a hollandiai repülőterekről induló, oda érkező vagy ott átszálló utasoknak kötelező módon ki kell töltenie egy egyéni egészségi nyilatkozatot.

Szlovákiába utazó román állampolgároknak kötelező az elkülönítés. Ötödik nap után el kell végezniük egy koronavírus-tesztet, ami ha negatív, folytathatják az útjukat. A román állampolgárok áthaladhatnak Szlovákián, de csak megállás nélkül, és legtöbb 8 órán belül el kell hagyniuk az országot.

Szlovéniában is kötelező a 14 napos elkülönítés a román állampolgároknak. Az országon való áthaladást nem korlátozzák, de 12 órán belül ki kell lépniük Szlovéniából.

Belgium augusztus 1-jétől 24 romániai megyét vörös régióba sorolt, ami azt jelenti, hogy az innen érkezőknek kötelező a 14 napos karantén és a koronavírus-teszt. Több erdélyi megye is szerepel közöttük: Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben, Brăila, Buzău, Konstanca, Galac, Tulcea, Vrancea, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea. A többi megye a narancsszínű régióban maradt, az innen érkezőknek javasolt a 14 napos karantén és a tesztelés. Ugyanakkor 48 órával az országba való beutazás előtt ki kell tölteni egy űrlapot, amely itt található: https://cutt.ly/ZdgFPQX

A román állampolgárok csak a belépés előtt legfeljebb 48 órával elvégzett, negatív koronavírus-teszttel utazhatnak be Bosznia-Hercegovinába – hívja fel a figyelmet a külügyminisztérium közleménye. Átutazáshoz nem kell teszt, ám ezt csak a neumikorridoron lehet megtenni (Horvátország – Bosznia-Hercegovina – Horvátország).

A már érvényben lévő döntés három csoportra osztja az államokat: zöld (innen minden megszorítás nélkül lehet beutazni), narancssárga (a hatóságok különleges intézkedéseket rendelhetnek el, egyelőre kiemelt figyelemmel kísérik a beutazókat), és piros színű kategóriára (az innen beutazók esetében kötelező a koronavírus-teszt elvégzése és a karantén). Románia a narancssárga színű csoportba került.

Ukrajna is vörös kategóriába sorolta Romániát. Az innen érkezőknek 14 napig hatósági karanténba vagy otthoni elkülönítésbe kell vonulni. Nem kötelező a karantén, ha a román állampolgárok beutazás után elvégeznek egy koronavírus-tesztet egy ukrajnai laboratóriumban, vagy ha határátlépéskor felmutatnak az elmúlt 48 órában elvégzett negatív teszteredményt. Ugyanakkor az országon való átutazás esetén sem kötelező a karantén, ha a tranzit nem hosszabb 48 óránál.

korona.rmdsz.ro