Sun. Oct 1st, 2023

A zsibói Béldy-kastély, a szilágyperecseni Szentmarjai kúria és Szilágyság gasztronómiai útvonala a turisztikai-kulturális útvonal része

Jóváhagyták az Országos Helyreállítási Terv részét képező 12 turisztikai-kulturális útvonalon szereplő műemlékek listáját, amely 5 UNESCO világörökségi helyszínt is tartalmaz. A projekt kezdeményezője az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, 103 millió eurót költenek több mint 300 helyszín népszerűsítésére és 225 épület felújítására.  A 12 útvonalra felkerülő és a felújítandó épületek, helyszínek listáját az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, a Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium, Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, valamint a Kulturális Minisztérium közös rendeletben hagyta jóvá.  A dokumentum a PNRR egyik határidőre teljesített mérföldköve.

„Egyre közelebb vagyunk a Hívogató Románia. Az országjáró projekt megvalósításához. A turisztikai útvonalakra erdélyi magyar közösségünk számára kiemelkedően fontos helyszínek kerültek fel: a torockószentgyörgyi vár, a segesvári vár, a gernyeszegi kastély, az Urmánczy kastély, és más partiumi, székelyföldi kastélyok, kúriák. Szent Lászlóhoz köthető öt helyszínt is felújítunk, például a szacsvai református templomot, a kökösi unitárius templomot és a bihari várat. Hagyományos falusi házak is megújulnak, például Bikfalván, Torockón, Verespatakon, Etéden vagy éppen Berethalmon. Ez mindannyiunk számára történelmi pillanat” – mondta Hegedüs Csilla államtitkár, a program koordinátora.

A 12 útvonal 370 turisztikai látványosságot foglal magába, ebből 225 épületet fel is újítanak. A turisztikai-kulturális útvonalak kialakítására február 25-én meghirdetett pályázatra március 20-ig 395 javaslat érkezett. Ezek elbírálása a négy minisztérium közös rendeletében elfogadott módszertan szerint történt, egy minisztériumközi konzultáció során. Az útvonalak kialakítására 103 millió euró jut az Országos Helyreállítási Tervből. A rendelkezésre álló alapból 5 kastélyt, 5 kúriát, 10 fatemplomot, 5 bojárházat, 5 kolostort, 5 Szent Lászlóhoz köthető helyszínt, 5 római erődítményt, 5 várat, 150 népi építészeti értéket (hagyományos falusi ház) és 30 Duna-deltai helyszínt újítanak fel. A program a felújítandó helyszínek népszerűsítését is támogatja.

Tekintettel arra, hogy bizonyos turisztikai-kulturális útvonalakra nem nyújtottak be elegendő pályázatot, a MIPE második nyilvános felhívást hirdet a beruházásra elkülönített összes forrás felhasználására.

„Nagyon fontos, hogy kiaknázzuk a PNRR által nyújtott lehetőséget! Nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy komoly turisztikai potenciállal rendelkező települések, éppen azok, ahol nagy szükség lenne erre a támogatásra, kimaradjanak ezekből a beruházásokból. A második esély is adott, jönni kell a javaslatokkal, mert amellett, hogy hasznosítjuk a kulturális és épített örökségünket, munkahelyeket teremtünk, a környezetünket tesszük szebbé és jobbá” – tette hozzá Hegedüs Csilla.

Az épületek felújítását az Országos Befektetési Társaság (CNI) és a Kulturális Minisztérium koordinálja. A PNRR által finanszírozott beruházások befejezésének határideje 2026. június 30.

A felújítandó és népszerűsítésre javasolt műemlékek listája itt érhető el.