Thu. May 2nd, 2024

2000 eurós de minimis támogatás

Ezer négyzetméterenként legtöbb 2000 eurós de minimis, azaz csekély összegű támogatást kapnak azok a paprika, uborka, paradicsom, káposzta vagy padlizsán termesztők, akik üveg vagy fóliaházakban termesztik a zöldséget. Az ezt szabályozó kormányhatározat kidolgozása jelenleg zajlik, párhuzamosan az ágazat képviselőivel való konzultációkkal.

Ezt Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter jelentette be, hangsúlyozva, a program össz­költségvetése 150 millió lej.

Rámutatott, ez a négy éven át futó, úgynevezett Paradicsom-programot helyettesíti, amelynek felfüggesztéséről azért döntöttek, mert a korábbi formájában nem érte meg folytatni. „A Paradicsom-program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, túl sokba került, a várt eredmények pedig elmaradtak, ami persze nem csoda, hisz több gazda gátlástanul csalt. De számos növénytermesztő kérte azt, hogy a kedvezményt terjesszük ki más fajtákra is. A programot szabályozó kormányhatározat részleteinek a kidolgozása jelenleg zajlik, párhuzamosan a szakágazat képviselőivel” – magyarázta a mezőgazdasági miniszter.

Ha az igénylések túllépik a 150 millió lejes keret­összeget, akkor arányosan csökken ezernégyzetméterenként a támogatás, amelynek lebonyolításával a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséget bízza meg a szaktárca. Az ellenőrzéseket az APIA és a megyei mezőgazdasági igazgatóságok közös bizottságai hajtják majd végre. A Paradicsom-program 2017-ben indult, Petre Daea szociáldemokrata mezőgazdasági miniszter idején, azzal a céllal, hogy csökkentse a Romániába importált paradicsom mennyiségét. A mostani módosítástól is azt remélik, hogy a helyi termelők támogatása révén az ország importfüggőségét is tudják javítani. A Paradicsom-program felfüggesztését idén januárban jelentette be Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.

Sütő Attila