Thu. May 30th, 2024

20 mód, hogy megszabaduljunk a levéltetűtől

Először is azt kell tudni, hogy bármivel permetezünk, az csak ideiglenes megoldás, mivel a levéltetvek vissza fognak térni. Használhatunk bármilyen felszívódó rovarölőt, az sem fog végleges megoldást eredményezni, ezért tudatosan, a környezetünkre figyelve védekezzünk a bosszantó kártevők ellen. 

Boltban vásárolható, nem mérgező szerek:

1.- Biosol káliszappan: Évszázados tapasztalat, hogy a káliszappanos permetlé hatékonyan gyéríti a levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák és tripszek egyedszámát. A gazdaboltba ezen a néven keressük: BIOSOL káliszappan

2.- Biola Agro napraforgó olaj: az olajos réteg alatt befulladnak és elpusztulnak – 1,5-2%-os koncentrációban

3.- Vektafid A paraffinolaj: az olajos réteg lezárja a légzőnyílásokat és elpusztulnak

4.- Agrol plusz – szintén olajos készítmény – 1%-os koncentrációban

5.- Egy teáskanál mosogatószert elkeverünk egy liter vízben, flakonba töltjük és ezt permetezzük a tetves hajtásokra. A zsírsavak, a szappan feloldja a vékony “bőrüket” és elpusztulnak. Szükség esetén egy hét múlva megismételni. (vészhelyzetben a rendes mosogatószer is megoldás, de írjuk fel a bevásárló listára, hogy a drogériából bio mosogatószert kell venni). Ha kontakt szerrel permetezünk, egy hét múlva azt is meg kell ismételni, egész addig, amíg aktív tetű időszak van. Csak mellette elpusztítunk rengeteg hasznos élőlényt is, ami nem célunk, így kell az a flakon mosogatószer…

6.- Narancsolaj:
A narancsolaj kiszárító hatása jól kihasználható a kis méretű, puha kitinburkú kártevő rovarokon. Ha egy ilyen rovar (pl. levéltetű, liszteske vagy tripsz) kontaktusba kerül a narancsolajjal, annak külső kitinváza fellazul. A fellazult kitinburok a rovar testnedveit átengedi, így a kezelés után nem sokkal a lágy kitinvázú rovar egyszerűen kiszárad. Ez a kiszárító hatás nem érvényesül azonban a nagyobb testű, kemény kitinvázú rovarokon, mint például a katicabogarak, fürkészdarazsak, méhek, ezek kitinváza ugyanis ellenálló.

7.- Neem olaja NeemAzal hatóanyaga a trópusi Neem-fa magjából kivont azadirachtin, mely megállítja a kártevők táplálkozását, csökkenti termékenységüket és gátolja vedlésüket.
A NeemAzal felszívódik a levéllemezbe, ezért hatástartama hosszú, és olyan nehezen kontrollálható kártevők ellen is hat, mint a molytetvek és az aknázómolyok. A NeemAzal tulajdonképpen az egyetlen felszívódó, biológiai kitinszintézis gátló és táplálkozás blokkoló rovarölő szer.

8.- Az etilalkohol (a gyakorlatban a denaturált szesz) 1-2%-os oldata kiváló levéltetű gyérítő szer, amelyet a káliszappannal együtt is szoktak alkalmazni.

Egyszerű megoldások tetűfertőzésre:

9.- hideg vizes lemosás:

A kerti slaggal egyszerűen mossuk le a tetveket a növényről. Ha cserepes, dézsás növényünk lett tetves, állítsuk be a fürdőkádba és erős vízsugárral mossuk le.

10.- szappanhab: folyékony szappanból szivaccsal készítsünk habot, ezzel pamacsoljuk be a tetves hajtásvéget, majd fél óra múlva bő vízzel mossuk le.

11.- káliszappanos öblögetés: a káliszappant vízbe bekeverjük, beleöntjük egy literes joghurtos vagy tejfölös dobozba, és a tetves hajtásvégeket belemártogatjuk

Növényi főzetek és levek/ázalékok:

12.- Hideg vizes kivonat csalánléből: Lehetőleg friss növényeket tegyünk hideg vízbe, és csak néhány óráig, legfeljebb egy nap és egy éjszakán át ázzanak. Az erjedés nem indulhat meg bennük, még előtte fel kell használnunk. 1 kg frissen szedett csalánt 10 liter vízbe áztatunk és nem hagyjuk erjedésnek indulni. 12-24 órán át állni hagyjuk, és hígítatlan formában permetezzük ki a levelekre.

13.- fokhagymalé:
Az arány 1 kiló fokhagyma, 10 liter víz. Ha ennél kevesebb anyagunk van, ezzel arányosan csökkentsük a víz mennyiségét is. Egy meggy, őszibarack vagy almafára nem kell 10 liter permetlé, így a hagymából is elég 20-30 deka. Bontsuk gerezdjeire, durvára vágjuk fel és áztassuk egy éjszakát.

14.- bodzalevél lé:
A bodza virágzáskor rendkívül népszerű növény, rengetegen szedik és készítik el a bodzaszörpöt. Viszont, kevesen tudják, hogy a levele hatásos főzet a levéltetvek ellen. Érdekesség, hogy magát a bodzát roppantmód kedvelik a tetvek, viszont a leveléből készült főzet…szóval, ha levéltetű, káposztalepke, hagymalégy, levélrágó bogarak, tripszek és molyok vannak, akkor szedjünk csak egy jó nagy adag levelet.

15.- rebarbaralevél lé:
rebarbara növény levélnyeléből pompás finomságokat készíthetünk, azonban a hatalmas nagy leveleket ne pocsékoljuk el. Készítsünk belőle egy igazán kiváló permetszert, hogy a hagymát megvédjük a hagymalegyektől, de távol tarthatjuk az összes szívó és rágó kártevőt, mint pl. az atkákat, levéltetveket és a fonalférgeket. A rebarbara levélspray egy természetes növényvédő szer.

16.- Tormalevél lé:
Elkészítése megegyezik a rebarbara levél készítésével, ráadásul a gombás betegségek ellen is hatásos magas kéntartalmánál fogva

17.- Gyermekláncfű/pitypang levél lé – fél kiló levél, 10 liter víz, minimum 2-3 óra áztatás után permetezhetjük

18.- mustárpor ázalék: 200 gramm mustárt ledarálunk kávédarálón, feloldjuk 10 liter vízben és kipermetezzük

19.- kávés, erőspaprikás főzet: egy adag feketekávét lefőzünk, belekeverünk 2-3 mokkáskanál csípős pirospaprikát, és ebből a törzsanyagból készítünk permetszert.

20.- szódabikarbóna permet: egy mokkáskanál/1 liter víz az arány, bekeverés után frissen permetezhetjük a növényekre.

 

gazigazito.hu