Wed. May 29th, 2024

16-an vehetnek részt zárt terekben megtartott esküvőkön, keresztelőkön; ezeken az eseményeken mindenkinek kötelező maszkot hordani

Megjelent pénteken a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium rendelete, amely az egyházak tevékenységét szabályozza.

A templomokban vagy más zárt terekben, ahol esküvőt, keresztelőt és temetést tartanak, nem gyűlhet össze 16 személynél több, a híveknek tartaniuk kell egymástól a legalább két méteres távolságot, mindegyiküknek legalább 4 négyzetméternyi területet kell biztosítani, és védőmaszkot kell viselniük.

A templomokba nem léphet be az, aki légúti megbetegedésre utaló tüneteket mutat, például köhög, tüsszög, folyik az orra. A templomba való belépéskor a hívek kötelesek fertőtleníteni a kezüket a rendelkezésükre bocsátott alkoholos fertőtlenítővel. A gyakran megérintett tárgyakat, felületeket, például a kilincseket, korlátokat, székeket rendszeresen, négyóránként fertőtleníteni kell. Az egészségügyi előírásokat jól látható helyre ki kell írni. A szabadtéri szertartásokon 1,5 méteres a hívek között kötelezően betartandó távolság. A köztéren, a templomokon kívül megtartott vallási szertartások nem minősülnek köztéri gyülekezésnek, szögezi le a rendelet.

maszol.ro