Mon. Oct 2nd, 2023

Kiterjesztették a finanszírozást a tanügyi rendszerben

Döntő házként megszavazta a szenátus az oktatási törvény módosítását szabályozó javaslatot, amely értelmében a jövőben nemcsak az akkreditált, hanem az ideiglenes engedéllyel (autorizált) működő magán- és felekezeti oktatási intézmények is megkaphatják a működéshez szükséges állami alapfinanszírozást.

Fontos, hogy egyenlő bánásmódban és támogatásban részesüljenek az oktatási intézmények. Ugyanakkor megengedhetetlen, hogy a diákok egy csoportja számára az állam nem biztosít azonos feltételeket – mondta Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Szatmár megyei szenátor.

„A döntés alapján az autorizált oktatási intézmények kedvező helyzetbe kerülnek, mert az eddigi előírással ellentétben már nem kell a működéshez szükséges kiadásaikat (pl. bérköltségek, szolgáltatások stb.) kizárólag saját forrásból fedezniük, ugyanis az állam biztosítani fogja a normatív támogatást” – nyilatkozta Kovács Irénke Szilágy megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának tagja.

Romániában az ideiglenes engedéllyel működő óvodai oktatás időtartama 3 év, elemi oktatás esetében 5 év, ezt követően kerül sor az akkreditálásra. Mostanáig az állam csak ez utóbbi esetében biztosította az alapfinanszírozást a magán- és felekezeti oktatási intézmények számára. A döntés mindenképp kedvező, mert nem tesz majd különbséget autorizált és akkreditált magán- és felekezeti oktatási intézmények között. A történelmi egyházaink által létrehozott iskolák is szintén haszonélvezői a törvénymódosításnak.

A tervezet az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.